Pogrebi

E-groblje: tražilica pokojnika s lokacijom grobnog mjesta

E-groblje nova je digitalna usluga koju trgovačko društvo Univerzal stavlja na raspolaganje građanima za pregled podataka o grobnim mjestima, a čine je grobni očevidnik i tražilica pokojnika. Ovaj javni servis, razvijen u proteklih godinu i pol dana, pruža niz mogućnosti, iako je za javnost najzanimljivija upravo tražilica pokojnika s pozicioniranjem grobnog mjesta na karti Gradskog i prigradskih groblja, ovisno o tome gdje tražena osoba počiva. Dimenziju snalaženja u prostoru omogućuje GIS Cloud, softver koji u računalnome oblaku podatke o pokojnima iz grobnog očevidnika spaja s geografskom kartom i stavlja u prostorni kontekst, realni prostor.

– Još smo lani uoči blagdana Svih svetih na dvama glavnim ulazima u Gradsko groblje postavili nove informacijske panele s tlorisom više od 6.500 grobnih mjesta i označenom spomeničkom baštinom koja groblju u Đakovu daje posebnu vrijednost. Na ovim je panelima posebno vidljiv QR kod, čije vas učitavanje u pametni telefon odmah uvodi u Univerzalovu online uslugu e-groblje. Želi li korisnik pronaći počivalište pokojne osobe, upisat će u tražilicu ime i prezime ili samo prezime pokojnika i već će za sekundu dobiti kartografski prikaz lokacije i oznaku grobnog mjesta na kojemu je ukopan. Ako je na smartphoneu korisnika e-groblja uključena lokacija, servis će mu dati poziciju na kojoj se on trenutačno nalazi i pratiti njegovo kretanje, zahvaljujući čemu se grobno mjesto može pronaći znatno brže, objašnjava Danijel Geošić iz Univerzalova Odjela za odnose s javnošću.

Podaci iz grobnog očevidnika otvoreni korisnicima 

Slične tražilice pokojnika ima 30-ak komunalnih poduzeća koja održavaju groblja, većinom u većim hrvatskim gradovima, no njihova su rješenja zamjetno skuplja u usporedbi s Univerzalovim, za koji je uslugu e-groblje razvio Plavi link Đakovčanina Domagoja Pavića. Servis je dostupan i na mrežnome mjestu gradskog komunalca. – Pratimo potrebe i trendove koji u poslovanju groblja više ne znače samo fizičko održavanje i uređenje, već stvaranje dodatne vrijednosti. Tražilica pokojnika primjer je tomu kao izvor informacija koje crpi iz grobnoga očevidnika stvaranog proteklih 50-ak godina. Podaci iz te bogate baze, zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, u trenutku mogu doći do svakog našeg korisnika, kaže Univerzalov direktor Stjepan Ripić.

Sastavni je dio usluge e-groblje jednostavan kontaktni obrazac, dodaje Ripić, putem kojega korisnik može zatražiti promjenu ili dopunu podataka za grobno mjesto, o čemu informacija stiže izravno administratoru. Programski modul sustava e-groblje, osim toga, omoguće izdavanje niza dokumenata neophodnih za svakodnevni rad Poslovne jedinice Groblje, poput odobrenja klesarima za izvođenje majstorskih radova na grobnim jedinicama.

Osim središnjeg Gradskoga groblja Đakovo, e-grobljem pokrivena su i groblja svih osam prigradskih naselja s još 5.000 mjesta. – Bio je to velik izazov jer je sva groblja najprije trebalo snimiti iz zraka radi izrade georeferenciranih rastera, a samo se Gradsko groblje prostire na 72.550 četvornih metara! Danas zato imamo napredni servis koji građani tek trebaju bolje upoznati, zaključuje Geošić.

Pročitajte i ovo

Rekordna sezona na Gradskim bazenima s 47.000 gostiju!

Najavljeni niz ugodnih, sunčanih i toplih dana na početku rujna ide u prilog Gradskim bazenima, …

Izvrsni rezultati zdravstvene analize bazenske vode

Gradski su bazeni u Đakovu apsolutni hit kupališne sezone i top destinacija ljetnog osvježenja na …

Trend visoke posjećenosti Gradskih bazena i u srpnju

Na Gradskim se bazenima do kraja srpnja okupalo više od 31.000 posjetitelja! Već je posljednjeg …

Đakovački vezovi ponovno aktualizirali prodaju vezovskog šatora

Đakovački vezovi ponovno aktualizirali prodaju vezovskog šatora, priopćenje objavljeno 24. lipnja 2021. Prilog 1 – …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Skip to content