Pogrebi

En. obnova stambenih zgrada vrijedna 10 milijuna kuna

U tijeku je drugi ciklus energetske obnove stambenih zgrada “Obnovljene zgrade više štede, više vrijede”, kojim je obuhvaćeno sedam zgrada kolektivnog stanovanja na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca i zgrada broj 3 u Ulici kralja Tomislava u Đakovu.

Za investiciju vrijednu 10,2 milijuna kuna Ministarstvo je graditeljstva na temelju projektne dokumentacije osiguralo bespovratnih 5,7 milijuna kuna putem Europskoga fonda za regionalni razvoj, što je gotovo 60% potrebnih sredstava. Razliku do konačne cijene obnove podmirit će sami stanari kreditom poslovne banke, no kada se završe građevinski i majstorski radovi, vrijednost njihovih “kvadrata” bit će veća, a računi za grijanje i hlađenje, zbog postignutih ušteda energije, barem upola manji. Izravni je doprinos očuvanju okoliša i smanjenje emisije ugljikovog dioksida za 50 posto, nerijetko i više, što ovisi o svakoj zgradi. Ekonomskoj, ali i ekološkoj koristi, treba pridodati i obnovljena pročelja kao doprinos novim vizurama gradskog središta.

Dok su stambene zgrade 6, 20 i 22 već dovršene, radovi na poboljšanju toplinske učinkovitosti, izolacijom negrijanih tavanskih i podrumskih prostora, ugradnjom standardizirane PVC stolarije umjesto dotrajale drvene, rekonstrukcijom krovišta, hidroizolacijom i oblaganjem svih pročelja panelima mineralne vune, napreduju na zgradama 2, 23 i 24 na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca.

Uskoro će početi obnova Sedmice na Vijencu, ali i Trojke u Ulici kralja Tomislava. Zbog veličine objekata, najvrjednija je obnova zgrada 23 i 24 s ukupno 80 stambenih jedinica, procijenjena na 4,8 milijuna kuna, od čega je 2,6 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Sve će zgrade obuhvaćene projektom dobiti nove energetske razrede.

Opsežan je i vrlo zahtjevan pozadinski posao pripreme dokumentacije te provedbe projekata energetske obnove svih osam đakovačkih zgrada bez ijedne kune naknade vlasnicima obavio stambeni upravitelj Univerzal. Administrativno-pravna služba gradskog komunalca zaslužna je za stručno upravljanje projektima, koje je prethodilo građevinskim i majstorskim radovima na objektima kao najvidljivijem, ali ne i jedinom segmentu obnove.

Pročitajte i ovo

Trojica okrivljenih da su kao djelatnici oštetili Univerzal

Općinsko je državno odvjetništvo u Osijeku 13. siječnja podiglo optužnicu protiv triju osoba za koje …

Besplatno klizanje za kraj uspješne sezone

Klizališna sezona i dalje traje! Zimsko vrijeme najavljeno za ovaj tjedan omogućilo je još jedan, …

Radna noć za cestare, jutros uklanjano srušeno drveće

Snijeg koji je noćas padao nije izazvao veće probleme. Univerzalova je Zimska služba na terenu …

Klizališna sezona produžena do 24. siječnja!

Još tjedan dana zimskih radosti na klizalištu! Zbog velikog zanimanja javnosti, a napose najmlađih sugrađana, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *