Pogrebi

Certificirano 50 domaćih proizvođača s Gradske tržnice

Vlasnici 50 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s Gradske tržnice primili su ove srijede iz ruku gradonačelnika Đakova Marina Mandarića certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka. Uz taj dokument, odjeveni u žute majice i sa zelenom pregačom lokalni proizvođači imaju prepoznatljivost među kupcima, upravo zato što povrtlarske i voćarske kulture, kao i prehrambene namirnica s njihovih klupa i škrinja, potječu iz vlastitog, domaćeg uzgoja. Posebno priznanje za predanost domaćoj proizvodnji povrća, rasada i presadnica i više od 40 godina prisutnosti na Gradskoj tržnici uručeno je Iliji Grgiću, vlasniku istoimenog OPG-a iz Ulice Nikole Tordinca 43a, kojega je Univerzal u znak zahvalnosti odlučio obradovati besplatnim korištenjem tržnog mjesta u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca.

Prva ponovno otvorena tržnica u Hrvatskoj

Poljoprivredna su gospodarstva koja posluju na tržnicama ovog proljeća, kako se čulo na svečanosti dodjele certifikata, bila suočena s dosad najvećim izazovom – pandemijom koronavirusa, zbog čega je došlo do zatvaranja tržnica. Ipak, život je nakon dva i pol tjedna 8. travnja vraćen na đakovačku tržnicu, po čemu je ona bila prva hrvatska tržnica koja je uoči Uskrsa stekla uvjete za ponovno otvaranje.

– U nedavnim se izvanrednim okolnostima potvrdila važnost domaćeg uzgoja i aktualiziralo pitanje samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje. Zato danas čestitam svima vama koji certifikatom potvrđujete svoj doprinos lokalnom uzgoju provjerenih, svježih i zdravih namirnica koje s vaših njiva i vrtova preko klupa Gradske tržnice stižu na naše stolove. Čestitke zaslužujete i zato što ste se zajedno s trgovačkim društvom Univerzal prihvatili rizik i uslijed epidemije koranavirusa hrabro došli natrag na tržnicu, kako bi bili na usluzi svojim kupcima kada je to bilo najpotrebnije, kazao je gradonačelnik Mandarić.

Poticaj domaćoj proizvodnji 

Nacionalnom projektu Udruge hrvatskih tržnica (UHT) Univerzal se pridružio 2015. pa je ovo već šesta godina certificiranja domaće proizvodnje u Đakovu i Đakovštini, posebno važne ne samo za namirnice zajamčenog lokalnog podrijetla u osnovnoj potrošačkoj košarici, već i za očuvanje tradicije slavonskih obiteljskih gospodarstava. Pilot projekt označavanja domaćih proizvoda 2009. okupio je svega deset proizvođača, zbog čega je ovosezonska brojka licenciranih poticajna i za sve ostale poljoprivrednike s vlastitim proizvodom, koji još uvijek nisu ušli u program certifikacije.

Pročitajte i ovo

Univerzal bez Vinkovićeve suglasnosti za projektiranje oštećen za 186 tisuća kuna

Na medijski istup Zorana Vinkovića, koji je netočno obznanio da je Univerzal izgubio još jedan …

Novi koševi u Ulici kralja Tomislava

Na lijevoj strani Ulice kralja Tomislava, na potezu od Goranove “male” škole do semaforskog križanja, …

Počelo održavanje zapuštene kanalske mreže

Poslovanje trgovačkoga društva Univerzal prošireno je krajem prošle godine održavanjem kanalske mreže. Dugi niz godina …

Telegram.hr: Kako su lokalni političari izvlačili milijunski iznos iz gradske tvrtke

Nekadašnji članovi uprave đakovačkog Univerzala – bivši direktor Mile Kaselj i savjetnik Goran Soldo – …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Skip to content