Pogrebi

Đakovo Expo 2016.

Sajam poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva Đakovo Expo Zlatne ruke okupio je 8. i 9. travnja u Piškorevcima 150 izlagača, na sajamskoj pozornici u kulturno-umjetničkom programu čak 400 izvođača i 10.000 posjetitelja!

– Ovaj sajam poljoprivrednicima daje priliku za lakši plasman njihovih proizvoda, znamo li da je danas lakše proizvesti nego prodati i naplatiti. Piškorevci su nam pokazali cijelu lepezu tradicijskih obrta, proizvoda obiteljskih gospodarstava i kulturnog blaga. Cilj je ispunjen; na jednom smo mjestu povezali tradiciju i tržišno gospodarstvo i otvorili prostor za razmjenu znanja i nove poslovne kontakte, interakciju proizvođača i kupaca, zaključuje predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo.

Otvarajući Đakovo Expo zamjenik ministra poduzetništva i obrta Mario Turalija rekao je da je Ministarstvu intencija podržavati sajmove poput piškorevačkog i skratiti administrativne prepreke ciljanoj skupini izlagača. – Želimo afirmativnu klimu za poduzetnike pa dosadašnjih šest koraka za poduzetnike i njihovo apliciranje za sredstva Europske unije sada smanjujemo na tri koraka. Put do financijskih sredstava i poticaja olakšat ćemo i malim lokalnim proizvođačima, poručio je Turalija.

Pomoćnica ministra turizma Martina Jantol primijetila je kako turisti u Đakovu imaju potpun eno-gastro doživljaj koji uz lokalne znamenitosti gostima postaje sve važniji. Turisti žele kušati hranu, probati vino i ostale specijalitete podneblja koji posjećuju, kazala je Jantol, a  Đakovo Expo zaista pokazuje što to sve na malom prostoru nudi Đakovo i po tome je bitan, rekla je, za promociju zelenog turizma.

Piškorevački sajam pobudio je i zanimanje najmlađih; vrtićke i školske djece koja su došla uživo vidjeti lipicanske konje, domaće životinje i male ljubimce, te naučiti kako se priprema tradicionalna slavonska tjestenina. U natjecanju učeničkih zadruga mladih strukovnjaka iz Vukovara, Vinkovaca, Iloka i Đakova najbolja je bila domaća Srednja strukovna škola Antuna Horvata. Najukusniji čobanac pripremili su lovci Lovačkog društva Garav dol iz Ivanovaca.

8. Đakovo Expo Zlatne ruke organizirali su Univerzal, Grad Đakovo, Turistička zajednica grada Đakova i Udruženje obrtnika Đakovo. Generalna je pokroviteljica bila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, a pokrovitelji Osječko-baranjska županija i ministarstva poduzetništva i obrta, poljoprivrede, gospodarstva, regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Zahvaljujući Obrtničkoj komori Tuzlanskog kantona i učenicima OŠ “Matija Gubec” iz vojvođanskog Tavankuta Zlatne ruke imale su i međunarodni karakter.

 

predsjednica-pokroviteljica w

 

Skip to content