Pogrebi

Smeđa posuda kao rješenje za vrtni i kuhinjski otpad

Bude li sve po planu, do Uskrsa će još tisuću i pol đakovačkih kućanstava Mjesnog odbora Gabro Hes i preostalog dijela Mjesnog odbora Regal Vajs biti opremljeno posudama za biootpad. Univerzal će time kompletirati isporuku smeđih kanti, čime se na strani korisnika stvaraju tehnički uvjeti za organizirano skupljanje biološki razgradivog kuhinjskog i vrtnog otpada. Taj će otpad u sklopu javne usluge, kada bude sve spremno, komunalac odvoziti jednom tjedno, no dotad će proći još neko vrijeme. Svi sugrađani koje naši radnici u trenutku isporuke posude ne zateknu kod kuće, po svoju smeđu kantu mogu doći u Univerzal u Nazorovoj 68.

Smeđu posudu, također označenu serijskim brojem i bar kodom za svako korisničko mjesto, od ostalih kanti razlikuje gumena brtva ispod poklopca i mehanizam za zatvaranje, što sprječava širenje neugodnih mirisa. Najvažnije je kako će se proširenjem primarnog razdvajanja otpada na biootpad barem za trećinu smanjiti dosadašnja količina miješanog miksa u zelenoj posudi i povećati postotak razdvojenog ponovno iskoristivog otpada s aktualnih 15%. Bit će to i zamjetno manje opterećenje za Odlagalište otpada Vitika, kojemu ćemo zajedničkom kulturom gospodarenja otpadom produžiti radni vijek.

Grad Đakovo javnom je nabavom Fonda za zaštitu okoliša pribavio ukupno 5.600 smeđih posuda za korisnike koji će umjesto vrtnog kompostera upotrebljavati kantu za biootpad.

Pročitajte i ovo

Među 49.000 bazenskih posjetitelja 1.640 sezonaca!

Kupališna sezona na Gradskim bazenima završava u nedjelju 18. rujna. Do kraja je ovog tjedna, …

Iscrtavanje pješačkih prijelaza uoči početka škole

Prije prvog zvona u novoj školskoj godini Univerzalovi radnici iscrtavaju pješačke prijelaze i zaustavne linije …

Svakom kućanstvu deset žutih vreća godišnje

Žuta je kanta već napunjena, a do redovnoga odvoza plastike treba se strpjeti? Nije problem, …

Zbog vrućina prvi pogreb u 10, a drugi u 11 sati

Od ponedjeljka 1. kolovoza mijenja se raspored ispraćaja pokojnih osoba i ukopa na đakovačkim grobljima. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Skip to content