Pogrebi

Rješenje u zajedničkoj grobnici i spomen-obilježju?

Muslimansko je groblje, nastalo 90-ih godina prošlog stoljeća, integralni dio Gradskoga groblja u Đakovu. Počivalište je ondje u razdoblju od 1992. do 1999. pronašlo oko 130 osoba iz tadašnjeg Izbjegličkog centra Gašinci, među kojima je do danas svega 40-ak obitelji posmrtne ostatke svojih bližnjih vratilo u domovinu. Iako je ostalo oko 80 mezara, nadgrobni spomenici „nišani“ polako nestaju pred zubom vremena. Svake godine Univerzal, u međuvremenu, bespogovorno brine o tom prostoru od 500 četvornih metara i unatoč nenaplaćenoj grobnoj naknadi ne zaračunava ni troškove osnovnog održavanja, poput košnje trave. Iz pijeteta prema pokopanima i zbog izbjegličke kalvarije koju su prošli, ne dočekavši za života povratak u svoju zemlju, komunalac zasad ne poseže ni za zakonskom odredbom koja grobno mjesto poništava i formira kao novo ako grobna naknada nije plaćana deset godina i duže.

Iz Islamske zajednice u Hrvatskoj ne stižu vijesti koje bi donijele rješenje za đakovačko mezarje, nego samo naznaka da se bez punomoći obitelji pokopanih ne može učiniti ništa i da je za njegovu konačnu sudbinu ključan diplomatski dijalog Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. S druge strane, Univerzalov direktor Stjepan Ripić ima ideju. – Najprihvatljivija bi bila opcija na tragu našeg otprije iznesenog prijedloga o zajedničkoj grobnici s posmrtnim ostatcima svih onih koji počivaju na islamskom dijelu Gradskoga groblja i prikladnim spomenikom kao trajnim obilježjem na mezarje. U podizanju spomenika u znak pijeteta prema ovdje pokopanim osobama za njihova izbjeglištva iz BIH vidimo i priliku za međukulturalnu suradnju Hrvata i Bošnjaka, čemu ne bi trebalo tražiti ozbiljniji povod od pitanja dugoročnog rješenja đakovačkog mezarja, kaže Ripić. To je predugo otvoreno pitanje.

Pročitajte i ovo

Među 49.000 bazenskih posjetitelja 1.640 sezonaca!

Kupališna sezona na Gradskim bazenima završava u nedjelju 18. rujna. Do kraja je ovog tjedna, …

Iscrtavanje pješačkih prijelaza uoči početka škole

Prije prvog zvona u novoj školskoj godini Univerzalovi radnici iscrtavaju pješačke prijelaze i zaustavne linije …

Svakom kućanstvu deset žutih vreća godišnje

Žuta je kanta već napunjena, a do redovnoga odvoza plastike treba se strpjeti? Nije problem, …

Zbog vrućina prvi pogreb u 10, a drugi u 11 sati

Od ponedjeljka 1. kolovoza mijenja se raspored ispraćaja pokojnih osoba i ukopa na đakovačkim grobljima. …

Jedan komentar

  1. Indira BRavo-El Sayed

    Trazim Baku koja je po informacijama koje posjedujem sahranjena na ovom groblju. Izbjegla je iz Bosne za vrijeme rata 1992-1994, smjestena u Izbjeglicki Centar Gasinci gdje je i preminula. Zvala se Bravo Delva, rodjena 1918 godine iz Potocana, Opstina Doboj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Skip to content