Pogrebi

Počinje sanacija bolesnih stabala u Velikom parku

U Strossmayerovu perivoju sutra počinje čišćenje krošnji drveća od suhih grana, uz oblikovnu i redukcijsku rezidbu te endoterapijsku zaštitu od štetnika 71 stabla za koje je stručnom analizom utvrđena loša vitalnost. Komunalne radnike, koji će obaviti potrebne radove, nadzirat će osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti, s čije je Katedre za hortikulturu autorica detaljnoga elaborata Alka Turalija. Pregled stabala i analiza stanja flore u Velikome parku, kako ga kolokvijalno zove većina Đakovčana, provedena kocem prošle godine, u čemu su sudjelovali Univerzalovi radnici certificirani za obradu živog drveća, pokazala je kako većina stabala nema oblikovanu krošnju i da je njihova statika ugrožena zbog brojnih suhih i odlomljenih grana. Kao dodatni je problem primijećena prisutnost štetnika. Svako je stablo predviđeno za bilo koji oblik sanacije, a najviše je javorovih stabala, propisno označeno.

Grad Đakovo u međuvremenu je od županijskoga Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode i ostalih instanci zatražio odobrenje za izvođenje radova u godinama zanemarivanoj zelenoj oazi, koja je odavno izgubila obilježja perivoja, pa danas nalikuje na samoniklu šumu u kojoj nitko ne može, nažalost, jamčiti sigurnost kretanja. U perivoju, što ga je još u prvoj polovici 19. stoljeća zasadio Strossmayerov prethodnik – biskup Emerik Mirko Raffay, posljednji je put inventura fonda stabala obavljena 1972. i unazad 45 godina njegova je stvarnost drveće prepušteno samome sebi.

Nedavno je zbog nevremena staro stablo palo na dječje igralište! Univerzal je tada na ulazima u perivoj postavio ploče s natpisom upozorenja o kretanju na vlastitu odgovornost, koje su uznemirile brojne duhove. – Ni u ovakvim okolnostima, kada su ranije spoznaje o lošoj kondiciji drveća potvrđene lomom tog starog stabla, zbog statusa zaštićenog spomenika parkovne arhitekture, koji Strossmayerov perivoj nosi od 1968., jednostavno nismo mogli i smjeli reagirati bez potrebnih dozvola, kaže Univerzalov direktor Stjepan Ripić. Grad je, međutim, o planiranoj intervenciji u perivoju izvijestio Agenciju za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, Ministarstvo zaštite okoliša i Sektor inspekcije zaštite prirode Državnog inspektorata, pa će komunalni radnici sutra ući u Strossmayerovoj perivoj. No, ploče s “crvenim” upozorenjima bit će, najavljuje Ripić, skinute tek kada se dovrši postupak rezidbe i sanitarne sječe.

Prvi je cilj, navodi Univerzalov direktor, vratiti sigurnost šetačima i zaustaviti naglo propadanje drveća i grmlja, kojemu se nijedna gradska vlast dosad nije sustavno posvetila, uništiti štetnike te zaštititi dendrofloru perivoja od daljnjega propadanja. Za povratak pune kulturne i krajobrazne vrijednosti ovog zaštićenog prirodnog dobra, “pluća grada”, trebat će puno više vremena.

Pročitajte i ovo

Ripić: Kaselj dokazao stručnost kao direktor-potpisnik i izvršitelj Soldinih naloga

Potaknut objavom Univerzalova direktora Stjepana Ripića o obavljenom projektiranju novih objekata na gradskim česticama, koje …

Univerzal bez Vinkovićeve suglasnosti za projektiranje oštećen za 186 tisuća kuna

Na medijski istup Zorana Vinkovića, koji je netočno obznanio da je Univerzal izgubio još jedan …

Novi koševi u Ulici kralja Tomislava

Na lijevoj strani Ulice kralja Tomislava, na potezu od Goranove “male” škole do semaforskog križanja, …

Počelo održavanje zapuštene kanalske mreže

Poslovanje trgovačkoga društva Univerzal prošireno je krajem prošle godine održavanjem kanalske mreže. Dugi niz godina …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Skip to content