Pogrebi

Grad sufinancira kamate na kredite za obnovu zgrada

Energetska obnova osam stambenih zgrada u Đakovu u novom ciklusu za vlasnike stanova bit će puno povoljnija u odnosu na prve lani realizirane projekte. Osim što će Europski fond za regionalni razvoj posredstvom Ministarstva graditeljstva troškove građevinskih radova i materijala pokriti sa 60% bespovratnih sredstava, kamate na kredite kojima će se zatvarati razlika do pune vrijednosti investicije Grad Đakovo i Osječko-baranjska županija subvencionirat će s tri postotna poena.

– Programe obnove vanjskih termalnih ovojnica zgrada, pročelja i fasada, zamjenu stare stolarije onom višeg energetskog ranga, rekonstrukciju zajedničkih stubišta i zamjenu postojeće rasvjete štednom LED rasvjetom Grad Đakovo podržava subvencioniranjem kamate na kredite suvlasnika zgrada, za što su sredstva osigurana u gradskom proračunu. Potpisivanjem ugovora sa sedam poslovnih banaka koje su spremne kreditirati energetsku obnovu pridružila se i Županija, pa je u konačnici kamata na ove kredite umjesto pet samo dva posto, pojašnjava predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo. Naglašava da su ovo najpovoljniji uvjeti na kreditnome tržištu; bez učešća, jamaca, sudužnika, zadužnice, mjenice i hipoteke. Rok otplate kredita je do najviše deset godina.

– Grad će suvlasnicima stanova također refundirati dio sredstava koja su već uložili u izradu projektne dokumentacije, navodi Soldo i podsjeća da će se energetskom obnovom prepoloviti potrošnja energije, postići višestruke uštede na troškovima grijanja i hlađenja, ali i povećati vrijednost stambenih kvadrata, dok će grad promijeniti vizure. Posebno na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca, gdje se nalazi čak sedam od osam zgrada u ovom investicijskom ciklusu, za koje se prije raspisivanja natječaja za izvođače radove čeka još samo zeleno svjetlo Ministarstva graditeljstva.

Pročitajte i ovo

Paleći svijeće tisuće se Đakovčana prisjetilo pokojnih

Dostojanstveno, u molitvi i tišini, tisuće je Đakovčana za blagdan Svih Svetih i Dušni dan …

Tko bude razdvajao više otpada, imat će manje račune

Osim primarnoga razvrstavanja na adresama korisnika, u Đakovu proširenog i na biorazgradivi otpad, novi sustav …

Groblje u Ivanovcima Svisvete dočekuje u novom ruhu

Prigradsko je groblje u Ivanovcima prvo groblje na đakovačkom području za čiju se rekonstrukciju, koja …

I Trojka u Kralja Tomislava više štedi, više vrijedi

Dvostruko manji računi za grijanje i hlađenje, veća vrijednost stanova, viši energetski razred, nova lijepo …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

two − two =

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.