Pogrebi

Grad sufinancira kamate na kredite za obnovu zgrada

Energetska obnova osam stambenih zgrada u Đakovu u novom ciklusu za vlasnike stanova bit će puno povoljnija u odnosu na prve lani realizirane projekte. Osim što će Europski fond za regionalni razvoj posredstvom Ministarstva graditeljstva troškove građevinskih radova i materijala pokriti sa 60% bespovratnih sredstava, kamate na kredite kojima će se zatvarati razlika do pune vrijednosti investicije Grad Đakovo i Osječko-baranjska županija subvencionirat će s tri postotna poena.

– Programe obnove vanjskih termalnih ovojnica zgrada, pročelja i fasada, zamjenu stare stolarije onom višeg energetskog ranga, rekonstrukciju zajedničkih stubišta i zamjenu postojeće rasvjete štednom LED rasvjetom Grad Đakovo podržava subvencioniranjem kamate na kredite suvlasnika zgrada, za što su sredstva osigurana u gradskom proračunu. Potpisivanjem ugovora sa sedam poslovnih banaka koje su spremne kreditirati energetsku obnovu pridružila se i Županija, pa je u konačnici kamata na ove kredite umjesto pet samo dva posto, pojašnjava predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo. Naglašava da su ovo najpovoljniji uvjeti na kreditnome tržištu; bez učešća, jamaca, sudužnika, zadužnice, mjenice i hipoteke. Rok otplate kredita je do najviše deset godina.

– Grad će suvlasnicima stanova također refundirati dio sredstava koja su već uložili u izradu projektne dokumentacije, navodi Soldo i podsjeća da će se energetskom obnovom prepoloviti potrošnja energije, postići višestruke uštede na troškovima grijanja i hlađenja, ali i povećati vrijednost stambenih kvadrata, dok će grad promijeniti vizure. Posebno na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca, gdje se nalazi čak sedam od osam zgrada u ovom investicijskom ciklusu, za koje se prije raspisivanja natječaja za izvođače radove čeka još samo zeleno svjetlo Ministarstva graditeljstva.

Pročitajte i ovo

U Strizivojni odvoz miješanog otpada utorkom

  Odlukom Općine Strizivojna na cijelom je području općine gospodarenje otpadom preuzeo Univerzal. Svako je …

Počelo uređenje Gradskoga groblja uz Ulicu biskupa Mandića

Uklanjanjem žive ograde nedavno su otpočeli radovi na uređenju oko tisuću četvornih metara Gradskoga groblja …

Đakovčani skupili 13,5 tona klaoničkog otpada

Iza nas je prva sezona svinjokolje u kojoj su Đakovčani otpadne ostatke besplatno odlagali u …

Za odvoz otpada najmanje 61, a najviše 72 kune

Zbrinjavanje komunalnoga otpada jedna je od osnovnih javnih usluga, koja poput električne energije, vode, termoenergenata …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

eighteen − 1 =

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.