Pogrebi

Đakovo Expo 2018.

Sajam Đakovo Expo, koji je prvog svibanjskog vikenda održan u reprezentativnom prostoru zatvorene jahaonice Državne ergele i oko nje (4. i 5. svibnja), proslavio je prvih deset godina postojanja. Od svojih je skromnih početaka, kada je bio uklopljen u Jabučine dane, izrastao u ozbiljnu manifestaciju pa danas s pravom uživa zasluženi sajamski status. Zlatne su ruke okupile stotinjak izlagača koji predstavljaju obiteljska gospodarstva, nositelje agrarne proizvodnje u Slavoniji i Baranji, domaću radinost, tradicijske zanate starih majstora, suvremene obrte i male poduzetnike. Doprinos jubilarnom sajamskome izdanju pružili su i srednjoškolci prezentacijom strukovnih zanimanja.

Đakovo Expo njeguje i promovira domaće

– Pod pritiskom gospodarske situacije sajamska je industrija posljednjih godina u krizi i upravo me zato raduje dobar odaziv izlagača, a još više broj posjetitelja. Grad Đakovo voljan je učiniti dodatni iskorak i nastaviti razvijati Đakovo Expo, koji je nakon zadnje tri godine provedene na Sajmištu u Piškorevcima ponovno došao u sâm grad. Đakovo je još od davnina poznato kao obrtničko i sajamsko mjesto pa se nadamo kako će i Expo s vremenom rasti i promovirajući domaću poljoprivredu, obrt i poduzetništvo dostići još višu organizacijsku i sajamsku razinu, rekao je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić u ime organizatora na svečanosti otvorenja.

Zamjenik župana Petar Lagator, u svojstvu izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, otvorio je Đakovo Expo. Ustvrdio je da sajmovi poput Zlatnih ruku imaju veliku važnost za male proizvođače, obrtnike, male poduzetnike i obiteljska gospodarstva u predstavljanju i pronalaženju novih tržišnih prostora, kako bi proizvedeno mogli prodati. – Uz tradicionalno osječko i slična sajmovanja u okruženju, i Sajam u Đakovu ima posebno mjesto u kalendaru sajmova, poručio je Lagator. Osvrnuo se i na mjesto održavanja rekavši kako je zatvorena jahaonica posebno otkriće, velika površina, ugodan, siguran i pregledan prostor.

Jubilarni Expo 2018. okupio je lokalna obiteljska gospodarstva, udruge i zadruge, promovirao obrtnu tradiciju i domaću radinost, plodove ruku i zemlje, strukovna zanimanja, organizirao stručna predavanja za poljoprivrednike i poduzetnike, ali i ponudio najfinije slastice

U taj prostor Ministarstvo poljoprivrede nastavlja ulaganja, istaknuo je izaslanik resornog ministra Tomislava Tolušića i ravnatelj Državne ergele Mirko Damjanović najavljujući u ovoj kalendarskoj godini dovršetak prednjeg dijela zatvorene jahaonice (uz glavni ulaz), gdje će se, između ostaloga, nalaziti nova suvenirnica.

Poticaj očuvanju uzgojne tradicije goveda

Prvi je put za jubilej Zlatnih ruku u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom na hipodromu Ergele održan Bambino kup mladih uzgajivača kao najatraktivniji dio sajamskog programa. S ciljem očuvanja i popularizacije tradicije uzgoja holštajn i simentalskih goveda, kao i proizvodnje mlijeka na području Đakovštine, telad iz vlastitog uzgoja na revijalnoj je izložbi predvodilo 11-ero mališana u narodnom ruhu, a najboljima među njima pripale su nagrade.

Ne smije se zaboraviti, kažu suorganizatori iz HPA, da je Osječko-baranjska županija najveća je po proizvodnji mlijeka u Hrvatskoj; lani je otkupljivačima isporučila 142 milijuna kilograma ove vrijedne hranjive tekućine, što je trećina ukupne proizvodnje.

Osim građana, Đakovo Expo posjetili su i brojni đakovački osnovnoškolci koji su imali prilike sudjelovati u kreativnim radionicama izrade dukata, ukrasnih licitarskih srdaca i slamnatih umjetnina, a „najslađi“ je dio Zlatnih ruku i ovaj put bio Festival čokolade s obiljem slastica, koji je pripremila Srednja Strukovna škola Antuna Horvata.

Skip to content