Pogrebi

Đakovo Expo 2017.

Svoje proizvode u Piškorevcima je ponudilo čak 200 izlagača

Više od 200 izlagača okupilo se 28. i 29. travnja u Piškorevcima, gdje je održan 9. Sajam poljoprivrede, gospodarstva i obrtništva Đakovo Expo Zlatne ruke. Generalna je pokroviteljica manifestacije predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, a pokroviteljstvo su prihvatili i Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna komora, Hrvatska gospodarska komora, Osječko-baranjska županija te gradonačelnik Zoran Vinković.

Šarenilo i bogata ponuda ispunili su veliki sajamski prostor, dijelom na otvorenom, a dijelom pod novim Vezovskim šatorom. Zainteresirani kupci razgledali su rukotvorine, cvijeće, obuću, odjeću, kušale su se slavonske delicije i kapljica orahovca, višnjevače.

Promocija sela
Već na otvaranju moglo se zaključiti kako je bar dijelom ispunjen cilj manifestacije, čiji organizatori žele njegovati i promicati bogatu poljoprivrednu tradiciju i tradiciju starih zanata Đakova i Đakovštine, a okupljanjem malih poduzetnika, obrtnika, poljoprivrednih gospodarstava i zadruga, kao i razmjenom znanja i iskustava, dati impuls gospodarskom razvoju, revitalizaciji slavonskog sela i agrara te pridonijeti zaustavljanju sve izraženijeg iseljavanja mladih obitelji iz ruralnih sredina. Organizatori sajamskih zbivanja u Piškorevcima su Grad Đakovo, Univerzal i Turistička zajednica s partnerima: Udruženjem obrtnika Đakovo, Veterinarskom stanicom, Savjetodavnom službom, Srednjom strukovnom školom Antuna Horvata i Osnovnom školom “Matija Gubec” Piškorevci.

U petak rano ujutro održan je stočni sajam, a nakon njega promocija sela, poljoprivrede i obrta, predstavljanje Udruženja obrtnika Đakovo, potom i predstavljanje gostiju, Udruženja obrtnika Tuzlanskog kantona. Bila je organizirana i izložba malih životinja udruge Moj ljubimac te brojni drugi događaji. Bio je tu i niz radionica, osobito su u njima uživali mališani iz đakovačkih dječjih vrtića, no i polaznici osnovnih i srednjih škola. Predstavljena je i Šokačka alka, koju organizira KK Zenta Selci Đakovački.

Poslovni susreti
Na svečanom otvorenju sajma govorili su predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo, u ime gostiju iz Tuzle prisutnima se obratio Abdulah Hadžiavdić, a pozdravnu riječ uputili su i zamjenik župana osječko-baranjskog Željko Kraljičak, potpredsjednik HOK-a i predsjednik Obrtničke komore OBŽ-a Darko Knežević te gradonačelnik Đakova, koji je sajam i otvorio.

Goran Soldo kazao je kako broj izlagača dokazuje kvalitetu sajma, da se može, kako je rekao, oživiti slavonsko selo, kulturu, tradiciju običaje, te postići glavni cilj, da to bude mjesto poslovnih susreta.
– Ovdje na sajmu ujedno je prezentiran i novi veliki vezovski priredbeno-koncertni šator. Najveći je to šator na prostoru Osječko-baranjske županije i cijele Slavonije i Baranje. Nadamo se da će u sljedećih 20 godina biti u službi grada Đakova, svih prigradskih naselja, ali i devet općina oko Đakova – kazao je Soldo. O sajmu i njegovoj kvaliteti dovoljno govore, rekao je Soldo, njegovi pokrovitelji, počevši od predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. – On prerasta okvire Đakovštine i postaje tradicijski sajam cijele Slavonije i Baranje – zaključio je Soldo, osvrnuvši se i na bogati glazbeni program.

Radna mjesta
Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković podsjetio je kako se sajam treći put održava u Piškorevcima.
– Preko sajma dodatno želimo oživiti đakovačko gospodarstvo, a moja je osnovna poruka da kupujemo hrvatsko, đakovačko, slavonsko. Time pomažemo obnovi gospodarstva, ali i otvaranju novih radnih mjesta – rekao je Vinković. I on se osvrnuo na nabavu novog šatora, rekavši kako je stari prodan, a da je ovaj kupljen preko javnog natječaja i da je stajao 750 tisuća kuna.

Zamjenik župana osječko-baranjskog Željko Kraljičak zadovoljno je konstatirao kako se u Piškorevcima okupio velik broj izlagača. – Danas je takvo vrijeme da ljudi trebaju doći do što kvalitetnije informacije kako bi mogli primijeniti tehnologije u svojim proizvodnim procesima i time postići svoje ciljeve, a to je konkurentna poljoprivreda. Okruženje u kojem danas naši poljoprivrednici žive, rade i funkcioniraju nije najbolje organizirano, ali vjerujemo da ćemo provedbom europskih normi, uredbi, ali i hrvatskog zakonodavstva postići cilj, da stvorimo održivu poljoprivrednu proizvodnju, koje nema bez znanja, kompetnecija i najnovijih tehnologija – poručio je Kraljičak. (Glas Slavonije)

Skip to content