Pogrebi

Certifikati za 49 domaćih proizvođača s Gradske tržnice

Na subotnjoj su svečanosti na Gradskoj tržnici obiteljskim gospodarstvima koja ondje posluju i prodaju vlastite poljoprivredne proizvode i prerađevine dodijeljene oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“. Najmlađi je među 49 ovosezonskih nositelja certifikacijskih oznaka Ivan Ručević (30) iz Budrovaca, zbog čega mu je pripalo posebno priznanje koje je Ivanu uručio gradonačelnik Marin Mandarić. Za predanost domaćoj proizvodnji i stalnu prisutnost na tržnici Univerzal je njegovu OPG-u dodijelio besplatno tržno mjesto od 1. srpnja do 31. prosinca.

Zahvaljujući ponovno velikom broju (re)certificiranih, đakovačka je tržnica i nakon proteklih pet godina ostala u krugu prvih pet tržnica u Hrvatskoj, gdje se može kupiti domaći proizvod. On je od polja do stola, odnosno do krajnjega potrošača, kazao je Univerzalov direktor Stjepan Ripić, pristigao kratkim dobavnim lancem, čime je sačuvao svježinu, a uz tradicionalni je pristup uzgoju upravo svježina osnovna vrijednost domaćih namirnica.

Cilj je dodjele certifikata „Proizvodi hrvatskog seljaka“, koju Univerzal provodi od 2015. u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica (UHT) i Gradom Đakovom, poticanje izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, jačanje konkurentnosti i vidljivosti malih proizvođača, uspostava bolje komunikacije potrošača i proizvođača te promocija i prodaja hrvatskih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina.

– Svi ovi proizvodi s tržnice imaju u sebi malo kilometara, malo su putovali, nisu skladišteni i nisu trošili fosilnu energiju. Lokalno su proizvedeni i time su zdraviji, sažeo je UHT-ov tajnik Miljenko Ernoić, rekavši da je u projekt uključeno 750 proizvođača u 20 gradova, što je puno za Udrugu, ali malo za Hrvatsku.

– Važno je očuvati tradiciju. Na ovaj način imamo priliku to činiti i kupovati zdravo i domaće, što Grad Đakovo i dalje podupire, poručio je gradonačelnik Mandarić, najavljujući za ovaj tjedan novi javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Pozvao je OPG-ove da sudjeluju i u šetnji tržnicom svim proizvođačima obuhvaćenima programom “Proizvodi hrvatskog seljaka” predao zaslužene certifikate. Univerzal je sve certificirane korisnike prodajnih mjesta obradovao poklonom – prijenosnom blagajnom.

Pročitajte i ovo

Posljednji ispraćaji i pokopi ponovno u 14 i 13 sati

Na svim đakovačkim grobljima prestaje vrijediti ljetna pogrebna satnica i od 15. rujna vraćamo se …

Među 49.000 bazenskih posjetitelja 1.640 sezonaca!

Kupališna sezona na Gradskim bazenima završava u nedjelju 18. rujna. Do kraja je ovog tjedna, …

Iscrtavanje pješačkih prijelaza uoči početka škole

Prije prvog zvona u novoj školskoj godini Univerzalovi radnici iscrtavaju pješačke prijelaze i zaustavne linije …

Svakom kućanstvu deset žutih vreća godišnje

Žuta je kanta već napunjena, a do redovnoga odvoza plastike treba se strpjeti? Nije problem, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Skip to content